Телефонната палата в София е продадена

Телефонната палата в София е продадена

Телефонната палата в София е продадена

Сградата на Телефонната палата в София е купена от “ГПП Мениджмънт” ЕООД за 22 милиона лева, съобщава компанията.

Покупката се извърши след заличаването на четири възбрани наложени от държавата. “С одобрението и под надзора на компетентния български съд в открито производство по несъстоятелност и ликвидация на предишния собственик и съобразно указанията на синдика”, пише в съобщението, цитирано от БТА.

Плановете на инвеститора предвиждат да се укрепи конструкцията. Тъй като в момента не отговаря на съвременните земетръсни норми. От години сградата е оставена без поддръжка и по тази причина се превръща в опасна за живота и здравето на българските граждани.

Телефонната палата в София е продадена

Намеренията ни съгласно бъдещото предназначение на сградата предвиждат тя да се превърне в многофункционална сграда. Като същевременно се запази историческото й излъчване. Наред с това сградата ще обогати културния облик на централната част на столицата. Инвеститорът държи изключително много на ландшафта и при изграждането на сградата ще го обогати в максимална степен, допълват от “ГПП Мениджмънт”.

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране за преустройството на бившата Телефонна палата на ул. “Гурко” в хотел, показва регистърът на Направление “Архитектура и градоустройство” в Столична община. Сградата се намира на територията на район “Средец” в идеалния център на столицата.

В момента предназначението й е “за многофунционално обществено обслужване”, а след промяната към това ще се прибави “с хотел”. Както е известно, няколко години палатата бе собственост на компания на бизнесмена Васил Божков, който получи разрешение за превръщането й в музей, в който да бъде експонирана колекцията му от антични предмети.

В началото на тази година стана ясно, че синдикът на обявената в несъстоятелност фирма на Божков е продал актива й на дружество на Георги Папазки. Той е известен като един от собствениците на хазартния букмейкър “Уинбет”. Познат с рекламите си с Христо Стоичков, Димитър Рачков и Горан Брегович.

Прочетете още статии от нашият сайт: Медицински служители убивали пациенти с Ковид-19