Ключовата заплаха за икономиката през 2023

Ключовата заплаха за икономиката през 2023

Ключовата заплаха за икономиката през 2023

За голяма част от глобалната икономика 2023-а ще бъде трудна година. Тъй като основните двигатели на глобалния растеж – САЩ, Европа и Китай – изпитват отслабване на активността, предупреди ръководителят на Международния валутен фонд.

Новата година ще бъде „по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева пред CBS.

„Защо? Защото трите големи икономики – САЩ, ЕС и Китай, се забавят едновременно“, аргументира се тя.
„Очакваме една трета от световната икономика да е в рецесия, която ще засегне стотици милиони хора“, добави Георгиева.
През октомври МВФ намали перспективите си за глобалния икономически растеж през 2023. Отразявайки войната в Украйна, както и инфлационния натиск и високите лихвени проценти, създадени от централни банки като Федералния резерв на САЩ, целящи да намалят този ценови натиск.

Георгиева каза, че Китай, втората по големина икономика в света, вероятно ще нарасне равно или под глобалния растеж. Което се случва за първи път от 40 години. Това се дължи най-вече на нарастването на случаите на Covid-19 след премахването на нейната политика за „нулев Covid“.

Ключовата заплаха за икономиката през 2023

Очакваният бум на коронавируса там през следващите месеци вероятно ще удари допълнително икономиката и ще задържи както регионалния, така и глобалния растеж, каза Кристалина Георгиева.
„През следващите няколко месеца ще бъде трудно за Китай и въздействието върху китайския растеж ще бъде отрицателно. Въздействието върху региона ще бъде отрицателно, въздействието върху глобалния растеж ще бъде отрицателно“, каза тя.

Междувременно, според Георгиева, икономиката на САЩ стои отделно и може да избегне свиването. Което вероятно ще засегне до една трета от световните икономики.

„САЩ са най-устойчиви и може да избегнат рецесия. Виждаме, че пазарът на труда остава доста силен. Ако пазарът на труда е много силен, Фед може да се наложи да поддържа лихвените проценти по-строги за по-дълго време, за да намали инфлацията“.

Пазарът на труда в САЩ ще бъде централен фокус за служителите на Федералния резерв. Които биха искали да видят отслабване на търсенето на работна ръка, за да подбият ценовия натиск.

Прогнозните данни сочат, че икономиката на САЩ е разкрила още 200 000 работни места през декември и нивото на безработица остава на 3,7% – близо до най-ниското от 1960 г.

Прочетете още статии от нашият сайт: Смърт след лекарска грешка