Инфлацията в еврозоната падна до 6,9%

Годишният темп на инфлация в еврозоната се понижи през март за пети пореден месец до 6,9%, благодарение на намаляването на цените на енергията, съобщи Евростат, предаде АФП.

Спадът през март беше по-голям от очакванията на анализаторите, но цените на хранителните продукти продължиха да растат.

Експерти, анкетирани от Factset и Bloomberg, очакваха потребителските цени да се повишат средно със 7,1%.

Инфлацията достигна своя връх през октомври на ниво от 10,6% след година и половина на непрекъснати увеличения, ускорени от войната в Украйна.

Забавянето на инфлацията през последните седмици се дължи главно на стабилността на цените на енергоносителите в сравнение с много високите равнища, които те достигнаха преди една година.

Лошите новини обаче идват от цените на хранителните продукти, при които нарастването се ускори. То достигна 15,4% през март след 15% през февруари.

В останалите случаи картината е смесена. Инфлацията при промишлените стоки се забави до 6,6% (-0,2 спрямо предходния месец). Цените на услугите обаче се повишиха с 5%, което е с 0,2 повече спрямо февруари.

Според хармонизираните данни на Евростат сред държавите от еврозоната най-ниски стойности на инфлацията бяха отчетени в Люксембург (3%), Испания (3,1%) и Нидерландия (4,5%).

Франция (6,6%), Германия (7,8%) и Италия (8,2%).

Балтийските страни – Латвия (17,3%), Естония (15,6%) и Литва (15,2%) – отбелязват най-високо увеличение на цените сред 20-те държави, споделящи единната валута.