ЕЦБ очаква спад на инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква високата инфлация в еврозоната да започне да спад бързо. Мнението е на главния икономист на финансовата институция Филип Лейн, цитиран от ДПА.

Според данните инфлацията вече се забавя през последните месеци. Равнището от 8,5 на сто, отчетено през февруари, все още е доста над заложената средносрочна цел от два процента.

Според Лейн в момента вероятно сме в най-интензивната фаза на инфлацията. По думите му цените на хранителните стоки все още са твърде високи. Именно с това се сблъскват хората, когато отидат в супермаркета.

Икономистът обаче е на мнение, че ако бъдат сравнени цените сега, с тези от преди няколко месеца, то ще се забележи обрат.

Според Филип Лейн цените на електроенергията вече са се понижили и има по-малко проблеми по веригите за доставки. Така трудностите пред производството през последните няколко години са по-малко, посочва експертът и казва, че “за да се уверим, че инфлацията е спаднала до 2 на сто, ще са необходими допълнителни увеличения на лихвите”.