До дни 9 държави подписваме меморандум за газа

Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че България до няколко дни ще подпише иницииран от страната ни меморандум, който ще бъде между газопреносните оператори на 9 държави. По БНТ той каза, че целта е да се направи мащабен анализ на газовия пазар и инфраструктурата, за да се доставя природен газ от алтернативни на Русия източници.

Проектът предвижда още повишаване на свързаността и капацитета на газопреносните мрежи на държавите, подписали меморандума.

Във връзка с газохранилището в Чирен, министърът посочи, че сега никой не изпомпва газ от него, единствено “Булгаргаз”. Той съобщи, че енергийното ведомство има предложение да компенсира разликата между цената, на която е запълвано газохранилището в Чирен и цената, която е сега, за да може фирмите, които държат газ там, да го пуснат на пазара.

По темата за енергийните компенсации министър Христов коментира, че се работи с бизнес асоциации, за да може да бъдат още по-ефективни. Тази мярка на правителството помогна за запазване на работи места, посочи той и добави, че бизнесът е разширил пазарния си дял в Европа.